Een zwemvijver op maat

De mogelijkheden zijn oneindig om jouw tuin wat meer pit te geven. Hiervoor kan je aankloppen bij een tuinarchitect of je kan jouw droomtuin ook gewoon zelf uittekenen. Want wat je zelf doet, doe je meestal beter. Een zwemvijver? Ja!

Vijvers en zwemvijvers zijn weer trendy en terecht. Bij het uitdenken kan je je fantasie volledig de vrije loop laten gaan. Heb je liever puur natuur in jouw tuin? Dan kan je kiezen voor een zwemvijver met organische vormen en dat er dus heel natuurlijk uitziet. Heb je het liever wat strakker? Ook moderne zwemvijvers zijn mogelijk. Of ga voor de combinatie van de twee!

Je begint eerst met het uitgraven van de oppervlakte waar je jouw zwemvijver wilt.

De beste ondergrond voor zwemvijvers is EPDM. Dit ook de veiligste optie want deze rubberfolie geeft geen giftige stoffen af. Let op voor scherpe stenen, deze kunnen gaten maken in deze folie. Dit kan je oplossen door eerst een antiworteldoek aan te brengen.
Zwemvijvers worden doorgaans enkel door de zon verwarmd. Zwarte EPDM is dus ideaal omdat deze de zonnestralen absorbeert en afgeeft aan het water. Wist je dat de watertemperatuur van zwemvijvers doorgaans een paar graden hoger is dan gewone zwembaden? Dit komt door de zwarte EPDM. Gek he?

Als vulling kies je best voor een soort lavasteen. Waterzuiverende planten en goeie bacteriën houden van deze steensoort.

Planten die water zuiveren zijn de perfecte vervanging voor mechanische waterfilters. Maar let op met bijvoorbeeld riet of bamboe. Deze krijgen heel lange wortels die zich door de EPDM zullen boren. Kies dus liever voor waterplanten met korte wortels. Zij doen hun werk minstens even goed!

Wil je toch nog dat tikkeltje meer? Leg dan een hardhouten terras aan dat deels de vijver overlapt.

"Geniet van de ondergaande zon op het terras met zicht op je net aangelegde terras. Heerlijk!"

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat